Yabancı Olduğu Düşünülen Ama Yerli Olan Bazı Firmalar

1 – KOTON

Birisi öğretmen birisi deniz subayı olan karı koca iki kişi tarafından kurulan bu şirket kelimenin tam anlamıyla sıfırdan kalkıp bu günlere gelebilmiştir. O zamanlar subay ve öğretmen olan Yılmaz çifti, bir arkadaşlarının tavsiyesiyle bu giyim perakendeciliği işine girişmiş bulunmaktaydılar. Daha sonra yaptıkları işin halk arasında duyulup yayılmasıyla beraber bir ilerleme kaydeden Yılmaz çifti kendi mesleklerini bırakıp tekstil sektöründe faaliyet göstermeye devam etmişlerdir.

2 – LC WAİKİKİ

LC Waikiki Fransız tasarımcı George Amoual ve ortağı tarafından 1988 yılında Fransa’da kurulmuştur. İki ortak Fransızca “arkadaşlar” anlamına gelen “Les Copains” kelimelerinin baş harfleri olan “LC” kısaltmasına ünlü Waikiki Plajı’nın adını ekleyerek LC Waikiki markasını yaratmıştır. Şuan ki LCW grubu kendi markasını oluşturmak için araştırmalar yaparken, Fransız LC Waikiki firmasını satın almaya karar vermiş ve firmayı satın alarak bir Türk markası haline getirmişlerdir.

3 – KİNETİX

Tanıtılmış olduğu 1989’dan beri kalitesi, fiyat yapısı ve zengin ürün çeşitliliğiyle tüketicinin beğenisini toplayan Kinetix, bugün Türkiye çapında yaklaşık 1500 satış noktası ile müşterilerine hizmet vermektedir.
Kadın, erkek ve çocuk koleksiyonlarındaki spor ayakkabı, bot, çizme ve günlük giyim ayakkabıları ile başta gençler olmak üzere her yaştan tüketicinin beğenisini kazanan Kinetix, bugün tüketicinin en iyi bildiği ve en çok tercih ettiği ilk 5 spor ayakkabı markası arasında yer almaktadır.

4 – LESCON

Lescon, Gaziantep’in Nizip ilçesinde Aydın Erbay tarafından 1980’de kurulmuş spor giyim markasıdır. Daha sonra şirket 1990 yılında merkezi faaliyetlerini İstanbul’a taşıdı. Lescon ismi ise 1992 yılında ortaya çıkmıştır. En çok bilinen ürünü Lescon halı saha ayakkabılarıdır.

5 – LTB

23 ve 24 yaşlarındaki iki Türk kardeş tarafından kurulan Little Big, Avrupa’nın lider jean üretim markaları arasına yerleşmiştir. Fatih Çakoğlu ve Reyhan Çakoğlu’nun girişimleriyle dört kıtada da üretim faaliyetlerini sürdüren markanın tasarımları arasında farklı giyim ürünleri de yer almaktadır.

6 – Collezione

Akyiğit Tekstil denildiğinde ilk akla gelen, Türkiyenin en tanınan, en yaygın, en başarılı markası Collezione. Türkiye’nin yerli giyim mağazalarından biri olan Collezione 1987 yılında İstanbul‘da kurulmuştur. Collezione, özellikle genç tüketiciler tarafından müthiş bir biçimde benimsenen bir marka olmuştur. İlk mağazası İstanbul’un Bakırköy semtinde açan mağazanın kurucusu ise Ekrem Akyiğit‘tir. İlk yurt dışı mağazasını Almanya‘da açan hazır giyim firması Collezione 2012 yılı itibari ile Suudi Arabistan ve Gürcistan‘da birden çok mağaza açmıştır.

7 – CASPER

Bugün dünya devlerinin kıyasıya rekabet ettiği, bilgisayar aksesuarları ve yan ürünlerin hızla arttığı ve geliştirildiği bir firma olan Casperin kuruluş hikayesi üniversite döneminde ve genç yaşta yapılan bir girişimin sonucudur.. Yıldız teknik üniversitesinde okurken tanışan 3 arkadaş olan Altan Aras Fakılı, Yalçın Yıldırım ve Ali İhsan Daşkın,  Mecidiyeköy’de yaklaşık 40 metrekarelik küçük bir ofiste bu işe başladı.

1991’de kurulan Casper Bilgisayar, bugün dünya devleriyle yarışıyor. Casper Türkiye’nin ilk yerli bilgisayar markasıdır.

8 – DYO

DYO markası 1927 yılında Durmuş Yaşar tarafından kurulmuştur. Kurulan ilk işletme bir boya mağazasıdır. Durmuş Yaşar daha sonra 1941 yılında ilk boya imalathanesini kurdu ve “Yaşarin” ve “Hazırlanmış Boya” Türkiyenin ilk boya markaları olarak satışa sunuldu.

Ek Olarak Aşağıda ki Markalar da Yerlidir;

  • Mado
  • L’era Fresca
  • English Home
  • Madama Coco
  • Yu-Ma-Tu
  • Greyder
  • Lazzoni
  • Ramsey
  • Colins
  • Loft
  • Sarelle
  • Tekzen
  • PastaVilla

Yorum bırakın